Orzeszki

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kto się skusi na orzeszka?

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na około 40-45 orzeszków)
    230 g mąki
    50 g cukru
    110 g masła
    1 jajko
    szczypta proszku do pieczenia
    krem:
    1/2 szklanki mleka
    100 g orzechów włoskich
    1/3 kostki masła
    1/3 szklanki cukru
    1/2 kieliszka wódki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Ciastka Orzeszki

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubić z cukrem, następnie zmiksować z miękkim masłem, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia i połączyć wszystkie składniki. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wypiekać skorupki do orzeszków.
  • 2. Mleko i cukier zagotować, dodać zmielone orzechy włoski i smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Masę wystudzić. Masło zmiksować, a następnie połączyć z orzechami. Na koniec wlać alkohol. Połówki orzeszków napełniać kremem i sklejać. Odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować