(na około 40-45 orzeszków)
230 g mąki
50 g cukru
110 g masła
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
krem:
1/2 szklanki mleka
100 g orzechów włoskich
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/2 kieliszka wódki
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Orzeszki
1.
Jajko ubić z cukrem, następnie zmiksować z miękkim masłem, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia i połączyć wszystkie składniki. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wypiekać skorupki do orzeszków.
2.
Mleko i cukier zagotować, dodać zmielone orzechy włoski i smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Masę wystudzić. Masło zmiksować, a następnie połączyć z orzechami. Na koniec wlać alkohol. Połówki orzeszków napełniać kremem i sklejać. Odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze