(na około 40-45 orzeszków)
230 g mąki
50 g cukru
110 g masła
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
krem:
1/2 szklanki mleka
100 g orzechów włoskich
1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1/2 kieliszka wódki
cukier puder do posypania
1.Jajko ubić z cukrem, następnie zmiksować z miękkim masłem, na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia i połączyć wszystkie składniki. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wypiekać skorupki do orzeszków.
2.Mleko i cukier zagotować, dodać zmielone orzechy włoski i smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Masę wystudzić. Masło zmiksować, a następnie połączyć z orzechami. Na koniec wlać alkohol. Połówki orzeszków napełniać kremem i sklejać. Odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Komentarze