Orzechowe ciastka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są to niezwykle kruche i orzechowe ciastka w kształcie rogalików. W Czechach przygotowuje się je na Boże Narodzenie ale według mnie każda pora jest dobra na te pyszności.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 190 g,
    żółtko 1 sztuka,
    cukier puder 3 łyżki,
    masło 120 g,
    orzechy włoskie mielone 80 g,
    Polewa:
    czekolada gorzka 40 g,
    mleko 5 łyżek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Orzechowe ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem pudrem, dodać zimne masło i żółtko i wyrobić jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folię i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta uformować wałek o średnicy 1 cm i odcinać 4 – ro centymetrowe kawałki ciasta. Formować rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka ostudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą posmarować połowę każdego rogalika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy mielone Mąka Żółtko Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować