Są to niezwykle kruche i orzechowe ciastka w kształcie rogalików. W Czechach przygotowuje się je na Boże Narodzenie ale według mnie każda pora jest dobra na te pyszności.
Orzechowe ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem pudrem, dodać zimne masło i żółtko i wyrobić jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folię i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta uformować wałek o średnicy 1 cm i odcinać 4 – ro centymetrowe kawałki ciasta. Formować rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka ostudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą posmarować połowę każdego rogalika.
Komentarze