Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

4.29 (245 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niby proste ciasteczka, ale jakie pyszne. Polecam upiec na podwieczorek, z truskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach. Dodam, że ciasteczka ładnie się prezentują na talerzu. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    20 dag masła lub margaryny
    4 żółtka
    pół szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do oprószenia ciasteczek
    1 słoiczek dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.29 (245 ocen)

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
  • 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie nich robimy dziurki, następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 3. Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia, pilnujemy ponieważ szybko się przypalają. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 4. Ciasteczka przekładamy dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
  • 5. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko Owoce

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na ciasteczka z kolorowymi cukierkami!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować