Rolada biszkoptowa z gruszkami

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jest to prosta i szybka w przygotowaniu rolada z gruszkami w środku.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 6 szt,
    mąka 1/2 szk,
    cukier 1/3 szk,
    cukier trzcinowy 2 łyżki,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    woda letnia 2 łyżki,
    gruszki 4 – 5 szt,
    sok z cytryny,
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Blachę o wymiarach 25x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej pokrojone gruszki. Następnie skropić sokiem z cytryny oraz posypać cukrem trzcinowym. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę i dodać do nich cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Przygotowaną masą zalać gruszki. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Blachę odwrócić do góry i wyłożyć biszkopt na suchą ściereczkę tak aby gruszki były na wierzchu. Zdjąć papier. Zaczynając od krótszego boku zrolować biszkopt. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Gruszki Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować