Miodowo orzechowe kruche ciastka

4.49 (172 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo kruche ciasteczka, pachnące miodem i orzechami. Mogą zastąpić tradycyjne pierniki. Duża ilość z tej porcji ciasta szybko zniknęła z półmiska. Idealne do kawy, herbaty. Można je bez problemu zabrać do pracy czy też do szkoły.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
    2,5 szklanki mąki tortowej + do podsypania
    Sól do smaku
    1 żółtko
    1 szklanka podwójnie zmielonych orzechów włoskich
    2 kopiaste łyżki miodu wielokwiatowego
    1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    Dodatkowo:
    Cukier trzcinowy
    2 łyżki płynnego miodu
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Miodowo orzechowe kruche ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przesiać mąkę, dodać orzechy, sól do smaku, cukier – wymieszać. Dodać żółtko, tłuszcz, posiekać składniki, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię, schłodzić w lodówce ciasto przez 2 godziny.
    Na stolnicę podsypać mąkę, wyłożyć ciasto, położyć papier do pieczenia, rozwałkować cienko ciasto(3-4 mm), dowolną foremką wycinać ciastka, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 stopni.
    Schłodzone ciastka posmarować płynnym miodem, posypać cukrem trzcinowym, schłodzić.

Porady

1.ciasto jest bardzo tłuste, przy wałkowaniu należy dobrze stolnicę podsypać mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować