Kruche ciasteczka ze skwarek

4.41 (306 ocen)

  • 60 min

Ciastka ze skwarek to przepis mojej mamy. Ciasteczka ze skwarek są bardzo smaczne i kruche. Warto pamiętać, że ciastka na skwarkach są tanie i proste w przygotowaniu. Świetnie wyglądają ciastka z maszynki ze skwarkami. Mają wtedy wyjątkowy, ozdobny wygląd.

  • 60 min

Składniki:

  • - 30 dag skwarek
    - 3 szklanki mąki
    - 1/2 margaryny lub masła
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy
    - 4 żółtka
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1/2 szklanki cukru
    - szczypta soli
    - łyżka wody
Wystaw ocenę:

4.41 (306 ocen)

Kruche ciasteczka ze skwarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka ze skwarek - przepis:
    Skwarki należy zmielić przez maszynkę do mięsa. Następnie zmielone przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Wszystko razem dobrze wymieszać, a tak powstałe ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
    Po tym czasie formować ciasteczka ze skwarkami.
    Do formowania ciasteczek można użyć maszynki do mięsa, z której należy wyciągnąć noże i nałożyć nasadkę do formowania ciastek.
  • 2. Uformowane kruche ciastka ze skwarkami przełożyć na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 10 minut - do momentu zarumienienia się ciastek. Ciastka ze skwarkami są gotowe do podania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Przygotowując ciasteczka ze skwarkami warto korzystać z maszynki do mięsa, która posiada specjalną nasadkę do ciastek. Ponadto przyda się zwijana, silikonowa stolnica, która zajmuje niewiele miejsca. Warto też skorzystać z ostrego noża lub specjalnego mieszadła do kruchego ciasta.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować