Uszka piernikowe

2 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam pyszne i aromatyczne uszka na słodko. Na pewno każdy skusi się aby je spróbować.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 250 g,
    woda ciepła ok. 120 ml,
    przyprawa do piernika 2 łyżeczki,
    kakao 1 łyżeczka,
    sól 1 szczypta,
    Nadzienie:
    serek śmietankowy naturalny typu Philadelphia 250 g,
    cukier 2 łyżki,
    cukier waniliowy 1 łyżeczka,
    rodzynki 40 g,
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Uszka

Uszka piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Serek wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz odcedzonymi rodzynkami.
    Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao, solą. Dodawać stopniowo ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto podsypać mąkę i rozwałkować na grubość 2 mm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, nakładać farsz, skleić jak pierogi i owijać wokół palca tworząc uszko. Uszka wrzucać go gotującej się wody z dodatkiem soli. Gotować około 2 – 3 minuty po wypłynięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować