Orzechowe ciastka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Chrupiące, kruche mocno orzechowe ciastka z kawałkami czekolady to świetny dodatek do kawy, herbaty czy kubka mleka.

  • 15 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    40 g orzechów włoskich
    70 g gorzkiej czekolady
    100 g masła orzechowego
    60 g miękkiego masła
    1 duże jajko
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ciasteczka maślane

Orzechowe ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Orzechy rozdrobnić w malakserze lub drobno posiekać. Dodać do mąki i wymieszać. Czekoladę rozdrobnić w malakserze lub posiekać na mniejsze kawałki. W misce zmiksować masło, masło orzechowe i cukier na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę z dodatkami i krótko zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach. Kulki ciasta lekko spłaszczyć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut do zarumieniania. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować