Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 7 osób

Ich miękkie, orzechowe wnętrze doskonale łączy się czekoladą i nasionami granatu.

  • 20 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • (około 20 sztuk)
    200g masła orzechowego smooth/crunchy
    100g masła
    50g ksylitolu (może być cukier lub inne słodzidło)
    1 jajko
    150g mąki gryczanej (może być też np. pszenna lub orkiszowa)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 szczypta soli (solidna)
    Dodatkowo:
    50g czekolady gorzkiej
    1/2 granatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło orzechowe zmiksować z masłem i cukrem, a następnie kolejno połączyć z jajkiem oraz mąką uprzednio wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
    Na końcu do gładkiej masy wmieszać posiekaną czekoladę z ziarenkami granatu.
    Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.)
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
    (Ciasteczka początkowo będą bardzo delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować