Orzechowe ciastka

4.89 (176 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze ciastka orzechowe! Miękkie, maślane, rozpływające się w ustach :) W dodatku robi się je szybko formując w dłoni i nie trzeba rozkładać się z deską i wałkiem ;)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g mielonych orzechów włoskich
    150 g mąki pszennej
    100 g miękkiego masła
    60 g drobnego cukru
    2 duże żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.89 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Orzechowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zmielić w pojemniku do blendera. Wsypać cukier, jeszcze raz razem zmielić.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, mieszankę orzechów z cukrem, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
  • 3. Kłaść na blaszce do pieczenia, delikatnie nacisnąć tylko tyle by kulki ciasta się nie toczyły (nie spłaszczać!).
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 14 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować