Orzechowe ciastka

  • wyświetlono: 412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Najlepsze ciastka orzechowe! Miękkie, maślane, rozpływające się w ustach :) W dodatku robi się je szybko formując w dłoni i nie trzeba rozkładać się z deską i wałkiem ;)

Bez nazwy-2
  • 40 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

100 g mielonych orzechów włoskich
150 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
60 g drobnego cukru
2 duże żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Orzechowe ciastka

  • 1. Orzechy zmielić w pojemniku do blendera. Wsypać cukier, jeszcze raz razem zmielić.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, mieszankę orzechów z cukrem, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
  • 3. Kłaść na blaszce do pieczenia, delikatnie nacisnąć tylko tyle by kulki ciasta się nie toczyły (nie spłaszczać!).
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 14 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkaorzechy włoskieorzechyciastka z orzechamiorzechowe ciastka

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciastka przygotujecie w bardzo...

ciastka kakowo-orzechowe z kajmakiem

Dodane przez: dorota w

Ciastka kakaowo-orzechowe z kajmakiem

Miękkie kakaowe ciastka obtoczone...

ciastka

Dodane przez: Joatar

Ciastka z masłem orzechowym

Ciasteczka które rozpływają się...

image-251nwgk

Dodane przez: ciacho50

Ciastka z masłem orzechowym

Zrobiłam pyszne mini roladki z...

upieczone ciasteczka

Dodane przez: eva3075

CIASTKA MIGDAŁOWO- ORZECHOWE

Bardzo dobre ciasteczka z migdałami...

Orzechowo czekoladowe kruche ciastka

Dodane przez: bienpyt

Orzechowo czekoladowe kruche ciastka

Idealne do kawy i herbaty. Na wynos...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE