Polecam pyszny i prosty do przygotowania piernik herbaciany. Piernik jest delikatny i puszysty oraz aromatyczny. Idealny do przygotowania tuż przed samymi świętami.
Piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać herbatę, olej oraz miód, zmiksować. Następnie cały czas miksując partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą korzenną. Ciasto podzielić na 3 równe części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 34 cm wyłożyć papierem i wylać pierwsze ciasto. Piec 15 minut w temperaturze 170 stopni. Tak samo upiec kolejne dwa blaty. Blaty ostudzić. W foremce do pieczenia ułożyć pierwszy blat i posmarować połową powideł śliwkowych, przykryć drugim blatem i ponownie posmarować powidłami. Przykryć trzecim blatem i docisnąć. Masło roztopić, dodać cukier puder i mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia, dodać kakao i szybko wymieszać. Polewę lekko ostudzić i polać ciasto.
Komentarze