Piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi

4.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam pyszny i prosty do przygotowania piernik herbaciany. Piernik jest delikatny i puszysty oraz aromatyczny. Idealny do przygotowania tuż przed samymi świętami.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 3 szk,
    cukier 2/3 szk,
    jajka rozm. M 5 szt,
    olej 1 szk,
    miód 1 szk,
    mocna herbata (zaparzona z 2 torebek) 1 szk,
    soda oczyszczona 2 łyżeczki,
    przyprawa korzenna do piernika 3 łyżki,
    powidła śliwkowe 300 g,
    Polewa:
    masło 1/2 kostki,
    cukier puder 1/2 szk,
    kakao 2 łyżki,
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać herbatę, olej oraz miód, zmiksować. Następnie cały czas miksując partiami dodawać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą korzenną. Ciasto podzielić na 3 równe części. Blaszkę o wymiarach 22 cm x 34 cm wyłożyć papierem i wylać pierwsze ciasto. Piec 15 minut w temperaturze 170 stopni. Tak samo upiec kolejne dwa blaty. Blaty ostudzić. W foremce do pieczenia ułożyć pierwszy blat i posmarować połową powideł śliwkowych, przykryć drugim blatem i ponownie posmarować powidłami. Przykryć trzecim blatem i docisnąć. Masło roztopić, dodać cukier puder i mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia, dodać kakao i szybko wymieszać. Polewę lekko ostudzić i polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować