Pyszna, oryginalna sałatka będzie świetnym urozmaiceniem na naszych stołach. Lekka i dietetyczna bez majonezu, tłuszczu i dodanych węglowodanów, za to z bogactwem orientalnych smaków pędów bambusa, grzybów mun i sosu sojowego.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
olej kokosowy do smażenia
mały świeży ananas lub 1 puszka
½ puszki kukurydzy
słoiczek pędów bambusa
50g suszonych grzybów mun
szklanka bulionu
½ kapusty pekińskiej
½ puszki mleka kokosowego
przyprawa 5 smaków
dressing:
100g jogurtu greckiego
2 łyżki sosu sojowego
łyżka octu ryżowego (opcjonalnie winnego)
łyżka miodu
sok z 1 limonki
Orientalna sałatka z bambusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, doprawić przyprawą 5 smaków i pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać mleko kokosowe i dusić zredukować na małym ogniu aż niemal cały płyn odparuje (około 15 minut). Odstawić i ostudzić.
Grzyby mun zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy. Zostawiamy na 10 minut.
Kapustę szatkujemy, ananasa kroimy w małe kawałki. Kukurydzę i grzyby mun odsączamy.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w dużej misce.
Składniki dresingu mieszamy razem w shakerze. Sałatkę polewamy dressingiem. Posypujemy posiekana dymką.
Komentarze