Ogórki z jarzębiną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Doskonały pomysł na zachowanie jarzębiny ,która zima nadaje się doskonale do dekoracji naszych potraw oraz jako dodatek np. do sałatek. Jarzębina jest jak najbardziej jadalna, ale tylko po procesie pasteryzacji. Można jarzębinę spokojnie dodawać do różnych przetworów.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • małe ogórki
    dojrzała jarzębina
    cebula
    gorczyca

    Zalewa:
    4 szklanki zimnej wody
    1 szklanka octu 10 %
    1 czubata łyżka soli
    5 czubatych łyżek cukru
    6-8 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki z jarzębiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki myjemy i oczyszczamy. Cebulę obieramy i kroimy na grube plastry.
  • ogórki 2. Oczyszczoną i sparzoną jarzębinę układamy na dnie słoika, następnie układamy niewielkie ogórki, gruby plaster cebuli i ponownie na samą górę również jarzębinę. Wsypuję 1 łyżeczkę gorczycy na słoik.
  • zalewa octowa 3. Składniki na zalewę zagotuj.
  • ogórki 4. Gorącą zalewą zalewamy słoiki, oczyszczamy ranty i zakręcamy. Do dużego garnka wlewamy zimną wodę do 2/3 wysokości słoików i gotujemy od zagotowania około 5-8 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarzębina Zalewa Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować