Ogórki w ketchupie

3.98 (363 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Pikantne ogórki w zalewie ketchupowej

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 3 kg ogórków
    - 40 dag cebuli
    - 2 łyżki soli


    Zalewa:

    -1 mały ketchup pikantny
    - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    - 1 czubata łyżka pieprzu ziołowego
    - 1 szkl. cukru
    - 1/2 szkl. oleju
    - 1/2 szkl. octu 10%
Wystaw ocenę:

3.98 (363 ocen)

Ogórki w ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i pokroić (ja kroję w plasterki grubości ok. 1,5 cm ). Cebulę pokroić w cienkie talarki i wymieszać razem z ogórkami. Całość posolić i odstawić na 2 godziny. Po upływie 2 godzin odlać sok, a ogórki z cebulą przełożyć do słoików.
  • 2. Składniki zalewy mieszając od czasu do czasu, zagotować. Gorącą zalewą (będzie dość gęsta) zalewać ogórki w słoikach. Zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować