Ogórki marynowane w kurkumie

4.49 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Takie ogórki na zimę to skarb każdej zaradnej Pani Domu! Nadają się do obiadu, na kanapki jak i na zagryzkę podczas imprezy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości

    Zalewa z kurkumy:
    2 szklanki wody
    1 i ¾ szklanki octu 10 %
    1 i ¾ szklanki cukru
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżka ziaren gorczycy
    1 płaska łyżka kurkumy
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki marynowane w kurkumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w długie plasterki.
  • zalewa 2. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez 5 minut.
  • ogórki 3. Ogórki układamy ciasno do słoików, zalewamy zalewą. Oczyszczamy ranty i zakręcamy słoik. Pasteryzujemy w wodzie 8-10 minut. Po wyjęciu układamy słoiki do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować