Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze, intensywne w smaku i aromatyczne ogórki według przepisu mojej mamy. Taki smak pamiętam z dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na ok. 10 litrowych słoików):
    4 kg średniej wielkości ogórków
    Zalewa:
    4 litry wody (najlepiej przefiltrowanej)
    150 g soli
    Dodatkowo (na każdy słoik):
    1 gałązka kopru
    1/4 łyżeczki gorczycy
    2 ząbki czosnku
    4 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    3 ziarna czarnego pieprzu
    4 cm kawałek chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na spód każdego słoja dać przyprawy. Ogórki umyć i osuszyć. Ułożyć dość ciasno w słoikach. Zalewę zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki natychmiast zakręcać.

Porady

Nakrętki oraz brzegi słoika muszą być całkowicie suche przed zakręceniem. Dla pewności należy wytrzeć je suchą szmatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować