Ogórki kiszone

  • wyświetlono: 888 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Najlepsze, intensywne w smaku i aromatyczne ogórki według przepisu mojej mamy. Taki smak pamiętam z dzieciństwa.

Ola1984
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

(na ok. 10 litrowych słoików):
4 kg średniej wielkości ogórków
Zalewa:
4 litry wody (najlepiej przefiltrowanej)
150 g soli
Dodatkowo (na każdy słoik):
1 gałązka kopru
1/4 łyżeczki gorczycy
2 ząbki czosnku
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 ziarna czarnego pieprzu
4 cm kawałek chrzanu

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki kiszone

  • 1. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na spód każdego słoja dać przyprawy. Ogórki umyć i osuszyć. Ułożyć dość ciasno w słoikach. Zalewę zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki natychmiast zakręcać.

Porady

Nakrętki oraz brzegi słoika muszą być całkowicie suche przed zakręceniem. Dla pewności należy wytrzeć je suchą szmatką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latowarzywaOgórkiczosnekgorczycachrzanobiadsólpieprzPrzetworykoperliść laurowyziele angielskieogórki gruntowedodatek

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki kiszone

Dodane przez: Klaudia0318

Kiszone ogórki

Tradycyjne - najlepsze. Ogórki...

Ogórki kiszone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki kiszone

Ogórki, które zawsze muszą być...

image-1waie4r

Dodane przez: Yenn21

Ogórki kiszone

Ogórki według tego przepisu są...

ogórki kiszone

Dodane przez: Beata12

Ogórki kiszone

Próbowałam wiele przepisów na ogórki...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

Mmmm pyszne, świeże prosto z ogrodu

Dodane przez: lenaTrzebnica

Ogórki kiszone

Przepyszne, twarde nadające się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE