Ogórki kiszone

4.5 (190 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niema jak to ogórki kiszone z receptury naszych babć, pamiętam z dzieciństwa jak babcia co roku robiła mnóstwo słoiczków ogórków na zimę. Wszyscy mówią że są smaczne. Idealny dodatek do sałatki jarzynowej jak i dodatek do drugiego dania.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    4 łyżki soli
    główka czosnku
    koper
    korzeń chrzanu
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy 4 litry wody z solą, studzimy. Ogórki myjemy.
  • 2. Do litrowych słoików wkładamy gałązkę kopru,kawałek korzenia chrzanu oraz ząbek czosnku. Wkładamy umyte ogórki.
  • 3. Ogórki zalewamy przestudzoną wodą (letnią). Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować