Naturalny dżem truskawkowy - dwuskładnikowy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny i pachnący domowy dżem truskawkowy z dwóch składników truskawek i cukru kryształu, dłużej się praży, ale smak wynagradza wszystko. Idealnie sprawdzi się do naleśników, chałki maślanej a nawet gofrów. Z podanej porcji wyszło mi 9 małych słoiczków.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg świeżych truskawek
    1 kg cukru kryształu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Naturalny dżem truskawkowy - dwuskładnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Truskawki umyć a następnie oczyścić z szypułek. Do garnka przełożyć truskawki większe pokroić na małe kawałki, a małe truskawki pozostawić w całości (ja lubię w dżemie kawałki owoców) Zgnieść tłuczkiem do mięsa, aby powstał sok i zasypać cukrem kryształem, postawić na małym ogniu.
  • dżem 2. Dżem gotować na małym ogniu, pamiętając aby ciągle mieszać, aby nasz dżem się nie przypalił. Ja swój dżem gotowałam 2 godziny tzn. aż kropla dżemu upuszczona na talerz po lekkim przestygnięciu nie powinna się rozpływać.
  • 3. Gdy dżem będzie odpowiednio gęsty gorący nałożyć do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić.
  • 4. W garnku postawić wodę i wyłożyć ściereczką kuchenną, gdy woda zacznie lekko wrzeć przełożyć słoiczki z dżemem, pasteryzować od momentu zagotowania około 10 minut.
  • 5. Po 10 minutach słoiczki wyciągnąć ostrożnie na blat kuchenny i wystudzić. Zimne dżemy wynieść w ciemne i chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować