Najlepszy, naturalny dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

W 100% naturalny, zaledwie z 3 składników. Idealny do kanapek, ciast i tortów, naleśników czy owsianki.

  • 4 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na ok. 9 słoiczków o poj. 200 ml):
    2,5 kg świeżych truskawek
    750 g cukru
    sok z 1 limonki lub z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Najlepszy, naturalny dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki przebrać, umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na połówki, mniejsze pozostawić w całości. Niewielką ilość truskawek lekko rozgnieść tłuczkiem. Wszystkie truskawki umieścić w garnku z grubym dnem (na 2,5 kg owoców odpowiedni będzie garnek o pojemności ok. 5 litrów), zasypać cukrem i dodać sok z limonki lub cytryny. Truskawki zagotować na większym ogniu, przemieszać i gotować na bardzo małym gazie przez ok. 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania, należy pilnować, aby dżem nie przypalił się, mieszając częściej. Po ok. 3 godzinach zrobić test z talerzykiem. Wylać kroplę dżemu na schłodzony (w zamrażalce) talerzyk, jeśli dżem zastygnie, jest gotowy. Gorący dżem przelać do wymytych i wyparzonych słoików i od razu dobrze zakręcić. Słoiki z dżemem pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczką (tak, aby słoiki się nie stykały), przez ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągnąć na ściereczkę i obrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Porady

Proces pasteryzacji można pominąć, jednak jeśli dodajemy mniej cukru, warto słoiki dodatkowo zakonserwować, dzięki temu będziemy mieć pewność, że dłużej przetrwają. Słoiki można także pasteryzować w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować