Dżem truskawkowy z kwiatem lipy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć a następnie oczyścić z szypułek. Do garnka przełożyć truskawki większe pokroić na małe kawałki, a małe truskawki pozostawić w całości (ja lubię w dżemie kawałki owoców) Zgnieść tłuczkiem do mięsa, aby powstał sok i zasypać cukrem kryształem, postawić na małym ogniu. Kwiaty lipy rozłożyć na gazecie aby pozbyć się robaczków.
2.Dżem gotować na małym ogniu, pamiętając aby ciągle mieszać, aby nasz dżem się nie przypalił. Ja swój dżem gotowałam 2 godziny tzn. aż kropla dżemu upuszczona na talerz po lekkim przestygnięciu nie powinna się rozpływać. Wsypać oczyszczone kwiaty lipy i prażyć jeszcze 15 minut.
3.Gdy dżem będzie odpowiednio gęsty gorący nałożyć do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić. W garnku postawić wodę i wyłożyć ściereczką kuchenną, gdy woda zacznie lekko wrzeć przełożyć słoiczki z dżemem, pasteryzować od momentu zagotowania około 10 minut.
4.Po 10 minutach słoiczki wyciągnąć ostrożnie na blat kuchenny i wystudzić. Zimne dżemy wynieść w ciemne i chłodne miejsce.
Komentarze