Dżem truskawkowy z kwiatem lipy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To najlepszy dżem jaki kiedykolwiek jadłam mocno pachnący kwiatami lipy, po prosty przepyyyszny. Przepis mojego autorstwa.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
    2 szklanki cukru kryształu
    2 garści kwiatów lipy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dżem truskawkowy z kwiatem lipy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć a następnie oczyścić z szypułek. Do garnka przełożyć truskawki większe pokroić na małe kawałki, a małe truskawki pozostawić w całości (ja lubię w dżemie kawałki owoców) Zgnieść tłuczkiem do mięsa, aby powstał sok i zasypać cukrem kryształem, postawić na małym ogniu. Kwiaty lipy rozłożyć na gazecie aby pozbyć się robaczków.
  • dżem 2. Dżem gotować na małym ogniu, pamiętając aby ciągle mieszać, aby nasz dżem się nie przypalił. Ja swój dżem gotowałam 2 godziny tzn. aż kropla dżemu upuszczona na talerz po lekkim przestygnięciu nie powinna się rozpływać. Wsypać oczyszczone kwiaty lipy i prażyć jeszcze 15 minut.
  • 3. Gdy dżem będzie odpowiednio gęsty gorący nałożyć do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić. W garnku postawić wodę i wyłożyć ściereczką kuchenną, gdy woda zacznie lekko wrzeć przełożyć słoiczki z dżemem, pasteryzować od momentu zagotowania około 10 minut.
  • 4. Po 10 minutach słoiczki wyciągnąć ostrożnie na blat kuchenny i wystudzić. Zimne dżemy wynieść w ciemne i chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kiszone jabłka z kwiatem lipy

To może cię zainteresować