Dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną

4.5 (197 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Sezon na truskawki w pełni więc pora na dżem truskawkowy, domowy, pyszny po prostu najlepszy.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 9 słoików 300 g


    2 kg truskawek
    500 g cukru
    1 opakowanie pektyny do dżemów niskosłodzonych
    2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Truskawki przebieramy, myjemy i pozbawiamy szypułek.
    2. Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
    3. Zasypujemy 400 gramami cukru, a pozostałe 100 g cukru mieszamy z proszkiem pektynowym i na razie nie wsypujemy do truskawek.
    4. Truskawki zagotowujemy i jeśli chcemy aby nie rozpadły się za bardzo to po zagotowaniu wsypujemy od razu pektynę z pozostałym cukrem i gotujemy z 5 minut cały czas mieszając.
    Natomiast jeśli chcemy aby truskawki się rozpadły, przed wsypaniem pektyn podgotowujemy z 10-15 minut.
    5. Na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy, jeszcze chwilkę mieszamy i wyłączamy gaz.
    6. Gotowy dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.

Porady

Pasteryzacja Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować