Składniki na naleśniki:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody niegazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki
3 łyżki oleju
szczypta soli
Składniki na farsz:
1 cukina ok 70 gr
3 średnie marchewki
kawałek pora ok 20 dag
3 ząbki czosnku
20 dag sera żółtego
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, imbir do smaku
Naleśniki z farszem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto , odstawiamy na ok 15 minut.
Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić szczyptą soli, odstawić aby puściła sok.
Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce.
Por myjemy kroimy w półplasterki, czosnek przecisnąć. Do garnka dodajemy 2 łyżki oleju wkładamy pora, czosnek, marchewkę dusimy chwilkę, następnie dokładamy odciśniętą cukinię, doprawiamy przyprawami. Dusimy chwilkę aby warzywa zmiękły.
Gdy farsz jest gotowy, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie pieczemy naleśniki.
Do przestudzonego farszu dodajemy starty ser żółty, mieszamy .
Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, składamy jak krokiety. Naleśniki obsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor.
Komentarze