Chlebek z tego przepisu wychodzi bardzo mięciutki i chyba każda nowa pani domu sobie z nim poradzi, ciasto wychodzi bardzo luźne ale bez obaw takie ma być, chlebuś posypujemy czym tylko chcemy ja posypałam kminkiem bo bardzo lubię :)
1 godz. 10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 małe keksówki
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
3 szklanki ciepłej wody
60 g świeżych drożdży
łyżeczka niepełna soli
Najprostszy chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski wkruszamy drożdże dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Mieszamy ręką, ciasto będzie luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25 minut ( tak żeby ciasto troszkę podrosło ).
2.Keksówki smarujemy smalcem i przekładamy ciasto do foremek do połowy blaszki, posypujemy kminkiem. Chlebki odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Chleby wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 55 minut w 200 stopniach.
3.Po upływie czasu chlebki wyciągamy z piekarnika i wyjmujemy z keksówek, studzimy.
Komentarze