Domowy chleb mojej mamy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na ten wspaniały chlebek o złocistej skórce i mięciutkim miąższu dostałam od mamy, postanowiłam upiec, chlebki wyszły takie same nie ma opcji żeby nic tu nie wyszło nawet nie doświadczona pani domu sobie z nimi poradzi. Koniecznie upieczcie, najlepszy z samym masełkiem lub ulubionym dżemem, dla mnie pychota.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 2 keksówki:
    1 kg mąki pszennej
    1 l wody ciepłej
    łyżeczka cukru kryształu
    1 łyżka soli
    5 dkg drożdży

    mak do posypania chleba
    2 łyżki masła lub smalcu do posmarowania keksówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę wymieszać z solą, cukrem dodać rozpuszczone drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki łyżką. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Po 20 minutach zamieszać ciasto łyżką drewnianą i rozłożyć do 2 keksówek wysmarowanych masłem lub smalcem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 10-12 minut w ciepłe miejsce, chlebki posypać makiem lub innymi nasionami.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec chleby 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z keksówek i studzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować