Chleb zebra z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami

4.5 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny chrupiący z zewnątrz a mięciutki w środku chlebek z pesto z czosnku niedźwiedziego. Ostatnio u mnie na stole goszczą domowe chlebki z różnym nadzieniem, ale ten jest najlepszy. Chleb wygląda na nieco skomplikowany, ale wszystko podałam ze szczegółami tak że nawet nie doświadczona pani domu sobie z nim poradzi. Świetnie smakuje na słono i słodko. Przepis mojego autorstwa. Polecam!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    1/2 kg mąki pszennej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    20 g drożdży
    szklanka wody ciepłej
    łyżeczka soli

    Ciasto z pesto:
    1/2 kg mąki pszennej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szklanka wody ciepłej
    20 g drożdży świeżych
    łyżeczka soli
    2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego

    Dodatkowo:
    jajko do smarowania chleba
    ziarna słonecznika
    ziarna czarnuszki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chleb zebra z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Ciasto jasne:
    Do miski wsypać mąkę dodać oliwę, pokruszone drożdże, sól oraz wodę. Wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby podwoiło objętość.
  • chleb 2. Ciasto z pesto:
    Do miski wsypać mąkę dodać oliwę, pokruszone drożdże, sól, wodę a na końcu pesto z czosnku. Wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto, w razie potrzeby, gdy ciasto będzie lepkie dosypać 2 łyżki mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby podwoiło objętość.
  • chleb 3. Następnie keksówki u mnie jedna większa a druga mniejsza wyłożyć papierem do pieczenia. Można użyć jednej dużej lub dwie mniejsze. Każdą część ciasta podzielić na pół, przełożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować wzdłuż, nie za cienko.
  • chleb 4. Na jasne ciasto nałożyć ciasto zielone.
  • chleb 5. Ciasto zwinąć ciasno w roladę, przełożyć do keksówek, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo, aby otrzymać 2 chleby. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
  • chleb 6. Wyrośnięte chleby posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Chleby wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piec 50 minut.
  • chleb 7. Upieczone chleby wyciągnąć z piekarnika i keksówek. Studzić na kartce kuchennej. Najlepszy jeszcze gorący z prawdziwym masełkiem, smacznego.

Porady

Link do pesto z czosnku niedźwiedziego: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-5

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Czosnek niedźwiedzi Słonecznik Ziarna

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować