Chleb zebra z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami

  • wyświetlono: 1236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny chrupiący z zewnątrz a mięciutki w środku chlebek z pesto z czosnku niedźwiedziego. Ostatnio u mnie na stole goszczą domowe chlebki z różnym nadzieniem, ale ten jest najlepszy. Chleb wygląda na nieco skomplikowany, ale wszystko podałam ze szczegółami tak że nawet nie doświadczona pani domu sobie z nim poradzi. Świetnie smakuje na słono i słodko. Przepis mojego autorstwa. Polecam!

Anitka0804
  • 2 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto jasne:
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
20 g drożdży
szklanka wody ciepłej
łyżeczka soli

Ciasto z pesto:
1/2 kg mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
szklanka wody ciepłej
20 g drożdży świeżych
łyżeczka soli
2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego

Dodatkowo:
jajko do smarowania chleba
ziarna słonecznika
ziarna czarnuszki

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb zebra z czosnkiem niedźwiedzim i ziarnami

  • chleb1. Ciasto jasne:
    Do miski wsypać mąkę dodać oliwę, pokruszone drożdże, sól oraz wodę. Wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby podwoiło objętość.
  • chleb2. Ciasto z pesto:
    Do miski wsypać mąkę dodać oliwę, pokruszone drożdże, sól, wodę a na końcu pesto z czosnku. Wyrobić gładkie oraz elastyczne ciasto, w razie potrzeby, gdy ciasto będzie lepkie dosypać 2 łyżki mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby podwoiło objętość.
  • chleb3. Następnie keksówki u mnie jedna większa a druga mniejsza wyłożyć papierem do pieczenia. Można użyć jednej dużej lub dwie mniejsze. Każdą część ciasta podzielić na pół, przełożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować wzdłuż, nie za cienko.
  • chleb4. Na jasne ciasto nałożyć ciasto zielone.
  • chleb5. Ciasto zwinąć ciasno w roladę, przełożyć do keksówek, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo, aby otrzymać 2 chleby. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
  • chleb6. Wyrośnięte chleby posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami. Chleby wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piec 50 minut.
  • chleb7. Upieczone chleby wyciągnąć z piekarnika i keksówek. Studzić na kartce kuchennej. Najlepszy jeszcze gorący z prawdziwym masełkiem, smacznego.

Porady

Link do pesto z czosnku niedźwiedziego:
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-5

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w kilka chwilchlebdla dziecimój pomysłsłonecznikpestokuchnia polskapieczywoziarnana śniadanieczarnuszkasezonoweczosnek niedźwiedzidomowy chlebdla rodzinydrugie śniadaniena kolacjedziki czosnekprzepis_miesiąca1000pesto z czosnku niedźwiedziegochleb na słodkokolorowy chlebsmaczny chlebchrupiący chlebzielony chlebchleb zebrazebra z czosnkiem niedźwiedzimchlab z mąki pszennejzakręcony chlebchleb na słonoz samym masłemmiękki w środku

Komentarze

Podobne przepisy

Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho-drożdżowe rogaliki z pieczarkami,...

Proste i szybkie w przygotowaniu....

chleb gryczany

Dodane przez: majka190382

CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI

Bardzo posmakował mojej rodzinie.Pyszny...

Chleb nacinany z serem, czosnkiem i ziołami

Dodane przez: akrobatka22

Chleb nacinany z serem, czosnkiem i ziołami

Ser pysznie się ciągnie, czuć czosnek,...

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Dodane przez: bogusia82

Bułeczki z suszonymi pomidorami i czosnkiem...

Przepyszne bułeczki które dzięki...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ziemniaczany chleb z cebulką i ziarnami

Tak przygotowany chleb znajdzie...

Chleb żytni z ziarnami

Dodane przez: RedakcjaPP

Chleb żytni z ziarnami

Przepis mam od koleżanki, ale trochę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE