Chleb na żurku

4.46 (198 ocen)

Chleb na żurku to dla mnie nowość ale muszę przyznać, że jest smaczny. Przepis dostałam od Pań z banku.

Składniki:


  • 800 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
    700 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
    500 ml żurku staropolskiego ( w butelce u mnie o smaku boczku )
    100 g świeżych drożdży
    1,5 szk letniej wody
    1/4 szk oleju rzepakowego
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.46 (198 ocen)

Zobacz również:

Żurek Żur Pieczywo Chleb

Chleb na żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dokładnie mieszamy z wodą aż się rozpuszczą.
    Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy.
    Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.
  • 2. Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto.
    Robimy nacięcia i wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika.
    Czas nastawiamy na 90 minut a temperaturę na 200 stopni.
    Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.

Porady

( Żurek może być dowolny, ważne aby był płynny w butelce ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować