Mocno czekoladowa tarta z prażonymi płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o średnicy 23cm wysmarowanej masłem. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2.Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie śmietanę miksować z czekoladą, dodać masło i na końcu wlać amaretto. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
3.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
4.Kruche ciasto wypełnić kremem czekoladowym (zostawić trochę do dekoracji) i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wierzch tarty posypać płatkami migdałowymi i udekorować resztą kremu czekoladowego.
Komentarze