Tarta mocno czekoladowa

0 (0 ocen)

Pyszna tarta o mocnym smaku czekolady. Nikt się nie oprze choć malutkiemu kawałeczkowi...

Składniki:

  • Spód:
    250 g margaryny
    3 szkl mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 jajka

    Wierzch:
    150 g czekolady 70% ze skórką pomarańczową
    8 płaskich łyzek kakao
    140 g masła
    4 duże jajka
    200 g cukru
    3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżeczki miodu bądź syropu klonowego
    Mała szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta mocno czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Mąkę wraz z proszkiem posiekaj wraz z margaryną
  • 2. Na srodku zrób dołek i dodaj 2 jajka i 2 żółtka. Wyrób ciasto.
  • 3. Ciastem wylep formę do tarty. Włóż do zamrażalki na 30 min
  • 4. Spód podpiecz w 180 stopniach (góra-dół) przez 15-20 min
  • 5. Wierzch:
    Czekoladę, masło, kakao oraz sół rozpuść w kąpieli wodnej
  • 6. Jajka wraz z cukrem wymieszaj trzepaczką. Dodaj śmietanę oraz miód bądź syrop klonowy.Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji
  • 7. Do masy czekoladowej dodawaj powoli masy jajecznej i mieszaj trzepaczką.
  • 8. Masę wylej na podpieczony spód i piecz 40 min w 150 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować