Rolada mocno czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W domu jesteśmy wszyscy wielkimi fanami ciast czekoladowych, dlatego postanowiłam upiec na święta tą pyszną roladę z mocno wyczuwalnym akcentem masy czekoladowo alkoholowej. Idealna do kawy w gronie najbliższych, nic nie zastąpi jak smak domowego ciasta z ulubioną filiżanką kawy. To jest mój tysięczny przepis - jestem z siebie bardzo dumna.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na blaszkę od piekarnika:
    6 wiejskich jajek
    7 łyżek cukru kryształu
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    200 g masła 82%
    prawdziwa czekolada gorzka
    3 łyżki nutelli
    kieliszek alkoholu

    Dodatkowo:
    mleczna czekolada + 2 łyżki mleka
    czekoladowe wiórki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Rolada Desery Alkohole

Rolada mocno czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier kryształ, ciągle ubijając dodawać po żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kakao, wymieszać bardzo delikatnie. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia od piekarnika i piec ok 15 minut w 180 stopniach, rolada nie może się wysuszyć bo później się nie zwinie i będzie pękać, musi być lekko wilgotna. Upieczoną roladę wyciągnąć z piekarnika i zrolować w suchą ściereczkę, tak pozostawić do wystudzenia ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
  • 2. Miękkie masło ucierać na puszysto, porcjami dodawać płynną i zimną gorzką czekoladę oraz nutellę, na końcu wmieszać z alkoholem.
  • 3. Roladę odwinąć ze ściereczki i przełożyć kremem, zwinąć, reszta kremu posmarować boki i wierzch rolady. Mleczną czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej aby była płynna.
  • gotowa rolada 4. Udekorować polewą i czekoladowymi wiórkami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować