Tarta (mocno) czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mówią, iż czekolada jest dobra na poprawę humoru. W przepisie na tartę(mocno) czekoladową mamy podwójną przyjemność delektowania się tym wspaniałym smakołykiem. Tarta(mocno) czekoladowa sprawi, iż nawet pochmurny dzień stanie się lepszy. W tej prostej i szybkiej tarcie mamy proste połączenie kakaowego ciasta z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Rozkosz dla każdego miłośnika czekoladowy i nie tylko.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki pszennej(1,5 szklanki)
    150 g masła
    75 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
    20 g kakao(2 łyżka)
    20 g cukru pudru(2 płaskie łyżeczki)
    10 g proszku do pieczenia(1 płaska łyżeczka)
    3 żółtka
    krem
    500 ml mleka
    250 g masła
    100 g cukru
    100 g czekolady mlecznej
    60 g proszku budyniowego czekoladowego(1 opakowanie)
    50 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
    45 g mąki pszennej(3 łyżki)
    1 żółtko
    dekoracja
    100 g czekolady gorzkiej
    30 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta czekoladowa Desery

Tarta (mocno) czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenie, kakao wymieszać. Dodać żółtka i masło. Składniki połączyć ze sobą i wstawić do lodówki na 50 minut. Po 50 minutach wyjąć ciasto. Na stolnicy zimne ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim formę do pieczenia. Gotowe ciasto ponakłuwać, obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 15 minut. Następnie zdjąć groch. Kontynuować pieczenie jeszcze 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
    300 ml mleka zagotować z cukrem. 200 ml mleka wymieszać z obiema mąkami, proszkiem budyniowym i żółtkiem. Gdy mleko będzie się gotować, dolać mieszankę mleczną. Mieszać do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić.
    Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami budyń. Do gotowego kremu budyniowego dodać wystudzoną czekoladę. Krótko miksować do połączenia składników.
    krem wstawić na 10 minut do lodówki.
    Zimny krem nałożyć na wystudzone ciasto. Czekoladę gorzką rozpuścić wraz z masłem. Gotową polewą ozdobić ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować