CIASTO ''HISZPANKA''

4.99 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciasto na cieście czekoladowym z kremem kawowym z bezikami.Ciasto też z kremem jogurtowym, posypane tartą czekoladą. Ciasto tortowe o smaku kawowym,bardzo pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    -100 g. masła
    -1 gorzka czekolada
    -5 jajek
    -170 g. cukru pudru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    mini beziki:
    -2 białka
    -szczypta soli
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka soku z cytryny

    krem kawowy z bezikami :
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -250 g. serka mascarpone
    -2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    -1/3 szklanki wody, do kawy
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody do żelatyny

    powidła:
    -220 g.-100% czarnej porzeczki

    krem jogurtowy:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -500 g. jogurtu greckiego
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    góra:
    -50 g. mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Ciasto ''hiszpanka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do blaszki 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 175* ok.25-30 min.
  • beziki przed pieczeniem 2. beziki- Czyste białka ubić ze szczyptą soli i porcjami pudru.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.Woreczek może być z ozdobną końcówką lub bez. Wycisnąć beziki na blaszkę z papierem do pieczenia.
  • po upieczeniu 3. Suszyć w nagrzanym piekarniku do 100 *C,przy minimalnie otwartych drzwiczkach z termoobiegiem ok.3-4 godz. Zależy od wielkości bezików. Najlepiej sprawdzić przełamując bezika.
  • krem 4. krem kawowy- Żelatynę rozpuszczamy z 1/2 szklanki gorącej wodzie.Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wody.Kawę przelewamy do żelatyny i chłodzimy do letniego.Śmietankę ubijamy z pudrem, potem ze śnieżką. Następnie stopniowo dodajemy serek,miksujemy.Na koniec dolewamy letnią żelatynę z kawą i miksujemy ale krótko.Wrzucamy bezki, mieszamy i wykładamy na placek.
  • wykładanie powideł 5. Na kremie rozkładamy kleksy z powideł.
  • rozsmarowujemy powidła 6. Rozsmarowujemy.
  • 2 krem 7. krem jogurtowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą.Ubić schłodzoną śmietankę z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i zmiksować. Dalej miksować i powoli wlewać letnią żelatynę. Ale już długo nie miksować. Wyłożyć na ciasto.
  • tarta czekolada 8. Na górę zetrzeć czekoladę i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować