Miękkie pierniczki z dodatkiem ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj polecam miękkie pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Pierniczki są niezwykle miękkie i delikatne. Polecam do przygotowania je na Święta. Ja część pierników posmarowałam rozpuszczoną czekoladą, a część udekorowałam lukrem. Oczywiście każdy może je udekorować według własnego uznania, a przyznam szczerze że same bez dekoracji też są pyszne.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 250 g (waga po obraniu),
    mąka 450 g,
    jajko 1 szt,
    masło 120 g,
    miód 250 g,
    cukier 100 g,
    przyprawa do piernika 2 łyżeczki,
    kakao 2 łyżeczki,
    soda 1 łyżeczka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Miękkie pierniczki z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki ugotować, ugnieść i ostudzić. Miód przelać do garnka i podgrzać, dodać cukier i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Na Koniec dodać posiekane masło i mieszać do połączenia się składników. Mieszankę ostudzić i przelać do ziemniaków. Całość zblendować tak aby nie było żadnych grudek z ziemniaków. Dodać mąkę, jajko, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 – 6 mm i za pomocą foremek wycinać pierniki. Pierniki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 – 13 minut w temperaturze 160 stopni w kuchence z włączonym termoobiegiem. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować