Miękkie pierniczki

2 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W sobotę upiekłam z córcią miękkie pierniczki. Jedne przełożyłyśmy ulubioną marmoladą, a drugie udekorowałyśmy. Pięknie nam wyszły! Pierniczki są miękkie po upieczeniu, szybkie do przygotowania. Im starsze tym lepsze, polecam :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 900 g mąki pszennej
    4 jajka
    10 łyżek mleka
    200 g masła
    6 łyżek miodu
    6 łyżek drobnego cukru
    4 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

2 (3 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Miękkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miękkie pierniczki 1. Do garnka włożyć masło i miód. Wsypać cukier, przyprawę do piernika, kakao oraz wlać mleko. Wszystkie składniki rozpuścić, musi powstać jednolita masa. Nie można jej zagotować, masę ostudzić.  Do miski wlać ostudzoną masę, dodać jajka, przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto ręką. Ciasto posypać mąką i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny, aby stężało.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać pierniki dowolnymi foremkami. Pierniczki wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 7 minut. Ostudzone pierniki przełożyć marmoladą lub udekorować w dowolny sposób.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować