Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

4.69 (238 ocen)

Każdy ma swój ulubiony przepis na pierniczki. Dziś dzielę się z Wami moim, niezawodnym przepisem. Pierniczki robi się błyskawicznie, nie wymagają leżakowania w puszce, ponieważ od razu po upieczeniu są miękkie i takie już pozostają. Można je dowolnie udekorować lukrem, posypkami itp. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 100 g masła
    4 łyżki miodu
    2 jajka
    400 g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru pudru
    1,5 łyżki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.69 (238 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Pieczeń

Błyskawiczne pierniczki (miękkie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wraz z miodem rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać jajka i ostudzone masło z miodem. Wszystko dobrze zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty. Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok. 8-10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości waszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, by stwardniały, następnie przełożyć na kratce w celu ostudzenia. Pierniczki można dowolnie udekorować, np. lukrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 60 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować