Pyszne miękkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto trzeba przyszykować na dobę przed pieczeniem, ponieważ tuż po przygotowaniu jest miękkie i dopiero w lodówce zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji.
Miód przekładam do rondla razem z przyprawami, zagotowuję wszystko.
Do gorącego miodu dodaję masło, mieszam aż to się rozpuści, odstawiam wszystko do przestygnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę z kakao.
Śmietanę dokładnie mieszam z sodą, odstawiam na 10 minut- w tym czasie śmietana lekko zwiększy swoją objętość.
Białko ubijam na pianę, a gdy zgęstnieje nie przerywając ubijania dodaję w kilku porcjach cukier.
Miksuję aż piana stanie się lśniąca i gładka, a cukier się zupełnie rozpuści.
Miksując dalej dodaję po żółtku, do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Ubitą masę jajeczną przelewam do mąki, delikatnie mieszam, żeby się wszystko połączyło.
Następnie dodaję miód z masłem i przyprawami, mieszam.
Na końcu dodaję śmietanę z sodą, mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto będzie dość luźne.
Przykrywam miskę folią spożywczą tak, by jej powierzchnia dotykała dokładnie ciasta, i dostawiam na 24 godziny do lodówki.
Pieczenie:
Ciasto wyjmuję z lodówki.
Nabieram porcje np. dużą łyżką – będzie gęste, ale w dalszym ciągu lekko klejące, dlatego wykładam je na podsypaną mąką stolnicę.
Najłatwiej z ciasta zrobić kulę, a potem lekko rozwałkować na grubość pół centymetra.
Taka grubość gwarantuje, że pierniczki będą bardzo miękkie i delikatne.
Wycinam pierniczki* i przenoszę je na blachę wyłożoną papierem, a następnie blachę wstawiam na 9-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
* moim zdaniem przy tym rodzaju ciasta lepiej sprawdzają się proste kształty foremek.
Po tym czasie wyjmuję blachę i zostawiam na niej ciasta do przestudzenia.
Przestudzone ciastka można zanurzyć w czekoladzie rozpuszczonej ze śmietanką (100 g gorzkiej czekolady, 100 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%), lub w lukrze przygotowanym z cukru pudru i wody (trzeba je wymieszać razem do konsystencji rzadkiej śmietany).
Komentarze