Pyszne miękkie pierniczki

3.54 (13 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Są mięciutkie i puszyste od razu po upieczeniu. Gdy się je obleje czekoladą, smakują najlepiej, jak tylko można sobie wyobrazić 😋🥰

To po prostu idealne pierniczki na święta.

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g miodu naturalnego
    125 g masła
    1,5 łyżki przyprawy do pierników
    1 łyżeczka suszonego imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 kg mąki pszennej
    1,5 łyżki kakao
    100 g śmietany 18%, wyjętej z lodówki pół godziny wcześniej
    1,5 łyżeczki sody
    1 białko
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

3.54 (13 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pyszne miękkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto trzeba przyszykować na dobę przed pieczeniem, ponieważ tuż po przygotowaniu jest miękkie i dopiero w lodówce zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji.

    Miód przekładam do rondla razem z przyprawami, zagotowuję wszystko.

    Do gorącego miodu dodaję masło, mieszam aż to się rozpuści, odstawiam wszystko do przestygnięcia.

    Do dużej miski przesiewam mąkę z kakao.

    Śmietanę dokładnie mieszam z sodą, odstawiam na 10 minut- w tym czasie śmietana lekko zwiększy swoją objętość.

    Białko ubijam na pianę, a gdy zgęstnieje nie przerywając ubijania dodaję w kilku porcjach cukier.

    Miksuję aż piana stanie się lśniąca i gładka, a cukier się zupełnie rozpuści.

    Miksując dalej dodaję po żółtku, do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

    Ubitą masę jajeczną przelewam do mąki, delikatnie mieszam, żeby się wszystko połączyło.

    Następnie dodaję miód z masłem i przyprawami, mieszam.

    Na końcu dodaję śmietanę z sodą, mieszam do uzyskania jednolitej masy.

    Ciasto będzie dość luźne.

    Przykrywam miskę folią spożywczą tak, by jej powierzchnia dotykała dokładnie ciasta, i dostawiam na 24 godziny do lodówki.

    Pieczenie:

    Ciasto wyjmuję z lodówki.

    Nabieram porcje np. dużą łyżką – będzie gęste, ale w dalszym ciągu lekko klejące, dlatego wykładam je na podsypaną mąką stolnicę.

    Najłatwiej z ciasta zrobić kulę, a potem lekko rozwałkować na grubość pół centymetra.

    Taka grubość gwarantuje, że pierniczki będą bardzo miękkie i delikatne.

    Wycinam pierniczki* i przenoszę je na blachę wyłożoną papierem, a następnie blachę wstawiam na 9-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

    * moim zdaniem przy tym rodzaju ciasta lepiej sprawdzają się proste kształty foremek.

    Po tym czasie wyjmuję blachę i zostawiam na niej ciasta do przestudzenia.

    Przestudzone ciastka można zanurzyć w czekoladzie rozpuszczonej ze śmietanką (100 g gorzkiej czekolady, 100 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%), lub w lukrze przygotowanym z cukru pudru i wody (trzeba je wymieszać razem do konsystencji rzadkiej śmietany).

    Ciastka przechowuję w zamkniętej puszce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Cynamon Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować