Mazurek cytrusowy z imbirem i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Trochę słońca na Święta.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto kruche:
    - 300 g mąki pszennej
    - 160 g zimnego masła
    - 40 g cukru
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka śmietany


    krem i galaretka:
    - 250 g mascarpone
    - 1 galaretka o smaku pomarańczowym
    - 1/2 szklanki soku pomarańczowego
    - 1/2 szklanki wody
    - 6 łyżek konfitury pomarańczowej z imbirem
    - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    - limonki w syropie
    - tymianek, świeży lub suszony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek cytrusowy z imbirem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek cytrusowy z imbirem i tymiankiem 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki (owinięte folią spożywczą). Po tym czasie ciasto szybko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Mazurek cytrusowy z imbirem i tymiankiem 2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (0,5 szklanki) i dolewamy sok pomarańczowy. Mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Mascarpone rozcieramy w misce, dodajemy 3 łyżeczki konfitury pomarańczowej i 1/3 część galaretki rozpuszczonej w wodzie i soku. Mieszamy i tężejącą masę wykładamy na podpieczony spód.

    Do pozostałej galaretki dodajemy starty imbir i pozostałe 3 łyżeczki konfitury z pomarańczy. Tężejącą masę wykładamy na krem z mascarpone, a na wierzchu, zanim galaretka zastygnie, układamy odsączone limonki z syropu. Całość posypujemy świeżym lub suszonym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Mąka Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować