Mazurek to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Co roku staram się, by swoim smakiem i wyglądem zaimponował gościom i domownikom. Jego krówkową odsłonę polecam w 100%.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Prostokątna tortownica 36x 25 cm
Ciasto:
• 250 g mąki tortowej,
• 100 g mąki krupczatki,
• 80 gram cukru pudru,
• 200 g masła,
• 1 jajko,
• 2 żółtko,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykończenie:
• 500 gram cukierków KRÓWKI (jak najbardziej miękkie),
• 2 łyżki śmietanki 30%,
• około 50 g masła,
• laskowe orzeszki do dekoracji,
• płatki migdałowe do dekoracji
Mazurek krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na mazurek:
Dwa rodzaje mąki przesiewamy na stolnicę, wykonując z niej kopczyk. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach.
2.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 - 0,7 cm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy dwa wałeczki, które zaplatamy ze sobą. Z wykonanej przeplatanki wykonujemy ozdobny brzeg mazurka. Dodatkowo dno ciasta nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 25- 30 minut w 180˚C do zrumienienia.
3.Upieczone ciasto studzimy.
4.Masa krówkowa:
Odpakowane z papierków cukierki kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy cukierki i śmietankę. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, płynnej masy krówkowej. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na kruche ciasto. Po jej równym rozprowadzeniu, na wierchu mazurka wykonujemy kwiatuszki z orzechów laskowych i płatków migdałowych. Całość pozostawiamy do zastygnięcia masy. Gotowe.
Komentarze