Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny, świeżo wyciskany sok z mandarynek, pomarańczy i cytryn z dodatkiem świeżego imbiru i kurkumy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mandarynek
    0,5 kg pomarańczy
    cytryna
    obrany plasterek świeżego imbiru (1cm grubości)
    obrany plasterek kurkumy (0,5 cm grubości)
    opcjonalnie miód do osłodzenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Sok

Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir i kurkumę zalewamy 100 ml wody i odstawiamy na noc do lodówki.

    Z obranych cytrusów i imbiru oraz kurkumy wyciskamy sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Pod koniec wyciskania wlewamy wodę, w której moczyły się imbir i kurkuma.

    Jeśli sok jest dla nas za mało słodki słodzimy go naturalnym miodem. Sok jest gotowy do picia smacznego.

    Gotowy sok można przechowywać w lodówce przez 48 godzin.

Porady

Uwaga: Imbir i kurkumę najlepiej obierać łyżeczką. Kurkuma silnie barwi na żółto ręce, dlatego należy obierać ją w rękawiczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować