Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem

  • wyświetlono: 522 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Na Wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się mazurek. Bardzo prosty w wykonaniu, robimy kruchy spód, a potem to już dowolne dodatki czy dekoracje. U mnie najczęściej jest to masa krówkowa, bardzo słodka, ale można ją przełamać np. kwaśnym dżemem. Warto też taki mazurek ładnie udekorować, mogą to być czekoladowe jajeczka, ciasteczka czy jadalne kwiaty, u mnie są do bratki, piękne wiosenne kwiaty. Upieczcie taki mazurek. Mój co prawda nie wygląda idealnie i tak jak sobie go wyobrażałam, ale pyszny wyszedł i dość szybciutko zjedliśmy go :) Zachęcam i Was do upieczenia. Słodkich i udanych wypieków życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
3 żółtka

Dodatkowo:
20 dag masy krówkowej kajmak
8 łyżeczek dżemu wiśniowego
jadalne kwiaty ( u mnie bratki )
kolorowe jajeczka ( u mnie czekoladowe w cukrowej polewie )
mąka pszenna do posypania stolnicy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem

  • Ciasto.1. Ciasto : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie z ciasta odrywamy kawałek, wałkujemy i foremkami w wielkanocnych kształtach wycinamy ciasteczka.
  • Ciasteczka.2. Wykrojone ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Spód.3. Spód: Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenna i wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
  • Pieczenie.4. Pieczenie: Następnie ciasteczka i spód do mazurka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka są cieniutkie to tak 10-15 minut, a spód grubszy to tak 25-30 minut. Studzimy.
  • Dekoracja.5. Dekoracja: Spód mazurka smarujemy kajmakiem, następnie dekorujemy według uznania dżemem, jajeczkami, ciasteczkami i bratkami.
  • Gotowe.6. Podanie: Tak wykonany mazurek jest gotowy do podania. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mazurek można pokroić na około 8 porcji.
Foremka do pieczenia mazurka o wymiarach około 21 cm x 30 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokruche ciastociasteczkamasa krówkowaWielkanocmazurek wielkanocnykajmakwypiekijadalne kwiatyświąteczny stółmazurek z masą kajmakowąmazurekdomowy mazurek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem i orzechami

Dodane przez: agarybak76

Sernik z budyniem czekoladowym, kajmakiem...

Słodka, serowo-czekoladowa pychotka...

Sernik kajmakowy z karmelkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z kajmakiem i karmelkami

Pyszny sernik z chrupiącymi karmelkami.

Mazurek

Dodane przez: lubieplacki

Mazurek Wielkanocny

Co roku przygotowujemy mazurki...

Kostka milky way z kajmakiem i wiśniami

Dodane przez: 2milutka

Kostka milky way z kajmakiem i wiśniami

Prawdziwa słodycz bez pieczenia,...

serniczek z ryżem

Dodane przez: aneczka791

serniczek z ryżem i kajmakiem

ciekawe połączenie sernika z ryżem...

Piernik z powidłami i kajmakiem

Dodane przez: Monika Matysiak

NAJLEPSZY PIERNIK Z POWIDŁAMI I KAJMAKIEM

Wilgotne, aromatyczne i pyszne...