Marmolada z jabłek

4.5 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna marmolada z jabłek idealna zimową porą do szarlotki gdy jabłka są drogie, ja jak co roku zapełniam swoją spiżarnię różnymi przetworami a zimą cieszę się ich zapachem i smakiem.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek (waga po obraniu)
    2 cukry waniliowe
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Marmolada z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka i zasypujemy cukrami. Wstawiamy na ogień i prażymy.
  • 2. Całość smażymy około 50 minut. Gotową marmoladę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
  • 3. Zimne wynosimy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować