Szarlotka w cieście z kratką

4.43 (7 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chyba nie ma takiej osoby co by nie lubiła jabłecznika czy szarlotki, ja upiekłam ciasto w niedzielę dla rodziny i wszyscy się nią zajadali, z całej blaszki został tylko kawałeczek. Rodzinka zadowolona siostry wzięły przepis bo koniecznie musiały ją upiec. Ja swoją podałam z bitą śmietaną, było pysznie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Blaszka 38x24 cm
    3 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    1 szklanka cukru kryształu
    3 łyżki śmietany 18%
    2 całe jajka
    łyżeczka pasty waniliowej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1,5 kg jabłek słodkich
    bułka tarta (2 łyżki)
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Szarlotka w cieście z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę dodać masło i posiekać, następnie dodać jajka, śmietanę, cukier, pastę waniliową, ocet oraz proszek do pieczenia. Zarobić gładkie ciasto i podzielić na mniejszą i większą część. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować większą część ciasta, posypać bułką tartą.
  • 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, podsmażyć ok 10 minut cały czas mieszając. Lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe jabłka rozsmarować na cieście (bez soku) z pozostałej części ciasta zrobić kratkę na szarlotce. Ciasto rozwałkować i ucinać pasy, tworząc kratkę.
  • 3. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Porady

Do szarlotki można dodać cynamon mielony. Szarlotkę można posypać cukrem pudrem. Jeśli użyjemy jabłek kwaśnych należy dosłodzić jabłka cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować