Marmolada z jabłek

4.42 (173 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Marmolada z jabłek to łatwy i niedrogi sposób, aby zatrzymać na dłużej smak jesieni. szara reneta idealnie nadaje się do gotowania a marmolada szybko wychodzi bardzo gęsta i bardzo smaczna. Ten przysmak stanowi idealny dodatek do ciast, ciasteczek i naleśników. Marmolada z jabłek to także świetny sposób na przygotowanie prezentu dla najbliższych osób.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 5 kg jabłek szara reneta
    1 kg cukru
    1 kg cukru żelującego
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.42 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marmolada z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11jrbpc 1. Marmolada z jabłek - przepis:

    Jabłka myjemy i obieramy, kroimy w kawałki pozbywając się gniazd nasiennych. Przekładamy je do dużego garnka ( ja użyłam dwóch ) , zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu aż do zupełnego rozgotowania i odparowania soku, pamiętając, aby cały czas mieszać. Marmolada szybko przywiera do dna garnka.
    Rozgotowaną miazgę możemy przetrzeć przez sito, jednak ja tego nie robiłam. Marmolada jest bardzo gęsta a kawałki jabłek są prawie wcale nie wyczuwalne.
    Jeszcze ciepłą przekładamy do umytych słoiczków, zakręcamy i gotujemy w wodzie około 15 minut licząc czas od zagotowania się wody.
    Teraz nasze słoiki z marmoladą są gotowe do przechowywania.

Porady

Taka marmolada z jabłek może być również wykorzystywana podczas przygotowywania biszkoptu. Łyżkę można dodać do masy i jednocześnie rezygnując z części cukru. Ponadto marmolada z jabłek może być świetnym smarowidłem do rozprowadzenia w przekrojonym na pół cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Marmolada z jabłek - przyprawy

Marmolada z jabłek to prosty i tani sposób na wykorzystanie nadmiaru jabłek. Tak przygotowany dżem z jabłek na zimę to okazja do zachowania smaku lata. Marmolada z jabłek to przepis, który zachęca do eksperymentowania z rodzajem wykorzystywanych przypraw. Dlatego, gdy marmolada z jabłek delikatnie gotuje się w garnku, warto doprawić ją cynamonem, kardamonem, anyżem, laską wanilii,  imbirem, gałką muszkatołową lub szczyptą kurkumy. Poza korzennymi przyprawami marmolada z dyni lubi kwaśne kombinacje smakowe. Świetnie smakuje marmolada z jabłek z dodatkiem skórki pomarańczowej albo połączona z przecierem z upieczonej dyni. Przed połączeniem jabłek z resztą składników warto spróbować owoce. Wtedy poznamy czy mają smak bardziej kwiatowy np.: różany, czy pełen orzeźwiającej łagodności. Ponadto są odmiany, które mają nawet zapach migdałowy. Zanim zaczniemy doprawiać dobrze pomyśleć, które dodatki podkreślą naturalny smak. Wtedy marmolada z jabłek nie będzie miała sobie równych. Na koniec warto  marmoladę zapasteryzować i cieszyć się smakiem w długie jesienno-zimowe wieczory.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować