Marmolada z jabłek i jeżyn

4.43 (7 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Naturalnie gęsty, aromatyczny i apetycznie owocowy.Idealny do kanapek:) Bardzo lubią go dzieci.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek
    1 kg jeżyn
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Marmolada z jabłek i jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny opłukać, osuszyć, zasypać cukrem.Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Włożyć je do wysokiego garnka i postawić na małym ogniu. Gotować, aż jabłka zaczną się rozpadać od czasu do czasu mieszając.
    Gdy jabłka będą rozgotowane, wsypać jeżyny z cukrem, dokładnie wymieszać. Trzymając garnek na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 20 minut, co jakiś czas mieszając.Gorący dżem jabłkowo-jeżynowy przelać do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i postawić na zakrętce. Gdy dżem ostygnie, przenieść go w chłodne miejsce.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jeżyny Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować