Przetwory z jabłek

Przetwory z jabłek to sposób na to, aby cieszyć się smakiem tych zdrowych i popularnych owoców przez cały rok. Pasteryzowane słoiczki - weki z jabłek przygotowywać można w wariancie słodkim lub wytrawnym na różne sposoby. Przyprawy oraz dodatki to kwestia gustu, fantazji oraz dopasowania do odmiany, jaką wzięliśmy na warsztat. Wykonane z jabłek przetwory stanowią bazę wielu deserów, dodatek do ciast, naleśników, ale również serów i mięs. Nie tylko świąteczna kaczka i gęś na tym skorzystają. Bardzo lubiane przez wszystkich członków rodziny są również soki oraz kompoty, które wzbogacać można chociażby przyprawami korzennymi.

Liczba przepisów: 52

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kiszone jabłka z kwiatem lipy

Jakie przetwory można zrobić z jabłek?

Jabłka z całą pewnością zasługują na miano polskiego superfood, nic więc dziwnego, że chętnie po nie sięgamy. Co prawda obróbka termiczna pozbawia je części witaminy C, ale jeśli trwa krótko, a przetwory z jabłek do słoików trafiają po uprzednim gotowaniu owoców we własnym sosie i pod przykryciem, strata ta będzie mniejszaOznacza to, że pewne ilości tego cennego składnika zawiera przecier lub mus jabłkowy, pasteryzowane soki czy konfitura z jabłek. Niezależnie od tego, czy kawałki owoców zamierzamy gotować, smażyć czy dusić, marmolada z jabłek, dżem z jabłek czy przetwory domowe innego rodzaju zachowują spore dawki błonnika oraz soli mineralnych.

Najpopularniejsze przetwory z jabłek to wspomniane wyżej dżem oraz mus jabłkowy. Obie formy są lubiane przez dzieci i dorosłych, znakomite jako dodatek do ryżu, kaszy, jogurtów, klusek, naleśników. Warto przygotowywać także konfitury oraz marmolady, które później wykorzystuje się do ciast, placuszków z patelni oraz pieczywa. Powidła kojarzymy najczęściej ze śliwkami, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać do tego celu również jabłka, przetwory modyfikując jedynie w zakresie ilości dodawanego cukru. Przepisy na przetwory z jabłek uzupełnić warto o soki i kompoty - zdrowsze i tańsze niż te ze sklepu. Jeśli chodzi o przetwory, jabłka można mieszać z innymi owocami: śliwkami, gruszkami, brzoskwiniami czy malinami, a także przyprawami: goździkami, wanilią, a nawet chili.

Jabłka na zimę to jednak nie tylko zaprawy z jabłek. Na uwagę zasługują także przekąski: chipsy, jabłka kandyzowane oraz jabłka suszone. Można chrupać je samodzielnie jako przegryzkę, wykorzystywać do dekoracji szarlotki czy deserów w pucharkach albo przygotować na ich bazie wigilijny kompot z suszu.

Przetwory z kwaśnych jabłek

A co jeśli trafiliśmy na wyjątkowo kwaśne odmiany jabłek? Wbrew pozorom dosypanie większej ilości cukru wcale nie jest dobrym pomysłem. Znacznie lepszy wybór to wykorzystanie walorów smakowych tych odmian. Na ich bazie przygotować można kwaskowate, ostre oraz wytrawne przetwory z jabłek. Przepisy są bardzo zróżnicowane, a korzystać można z szerokiej palety przypraw: goździków, tymianku, pieprzu, papryczki chili czy imbiru. Dzięki temu powstają chutney'e oraz sosy idealne do mięs, serów, zapiekanek, makaronów.

Jakie przetwory z jabłek można jeszcze przygotować? Warto otworzyć się na nieograniczone pole do łączenia jabłek z innymi owocami, a nawet warzywami: marchewką, dynią, pomidorami czy cukinią.

Jak zrobić przetwory z jabłek?

Przetwory z jabłek przyrządza się na różne sposoby. Chcąc uzyskać dżem, konfiturę albo marmoladę, najczęściej kroi się owoce w kostkę ze skórką, a czasem też i gniazdami nasiennymi, wrzuca do garnka z wybranymi dodatkami i praży, gotuje bądź dusi. Niektóre przepisy wymagają przeprowadzenia tego procesu w piekarniku. Jabłka do słoików trafiają w momencie, gdy są już szkliste i jasnozłote. Wcześniej można je zmiksować bądź zostawić w kawałkach. Pozostaje tylko przełożenie ich, jeszcze gorących do słoików i pasteryzacja.

Kompot z jabłek wymaga z kolei odpowiedniej zalewy. To najczęściej syrop cukrowy z dodatkiem goździków bądź wanilii, w zależności od pożądanej nuty smakowej. Jabłkowe soki uzyskamy, przepuszczając owoce przez sokowirówkę albo wyciskarkę. W obu tych przypadkach przetwory trzeba zapasteryzować, by przetrwały zimę.   

To może cię zainteresować