Smażone jabłka, konfitura z jabłek

4.47 (178 ocen)

Takie przygotowane w domu jabłka są o niebo lepsze od kupnych przetworów. Idealnie nadają się do szarlotki, naleśników czy ryżu.

Składniki:

  • ok 3 kg jabłek
    1/2 szkl wody
    ok 1/2 szkl cukru ( w zależności od słodkości jabłek)
    sok z połowy cytryny
    pół łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Smażone jabłka, konfitura z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone jabłka, konfitura z jabłek 1. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie kawałeczki ( można posiekać w robocie lub zetrzeć na tarce).
  • Smażone jabłka, konfitura z jabłek 2. Do garnka wlać wodę, wrzucić jabłka, cukier sok z cytryny i cynamon. Smażyć na małym ogniu często mieszając, aż będą miękkie ( w zależności od odmiany - ok 30-60 minut).
  • 3. Gorące jabłka przełożyć do wyparzonych słoików, Jeśli chcemy je zużyć w ciągu kilka nie musimy pasteryzować.
    Jabłka przygotowywane na zimę pasteryzujemy ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować