Małpia kostka

4.5 (151 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Małpia kostka to ciasto które najszybciej znika na imprezach lub rodzinnych uroczystościach. Pachnące bananami, mięciutkie, delikatne, i łatwe do zrobienia. Kakaowy biszkopt, krem z budyniu i banany posmakują najwybredniejszym. Można przygotować je wcześniej, bo każdego następnego dnia jest coraz lepsze.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    200 g cukru
    125 ml wody
    125 ml oleju
    3 łyżki kakao
    200 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    125 g masła miękkiego
    150 g cukru
    2 budynie w proszku
    500 ml mleka
    Polewa:
    1,5 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek cukru
    4 łyżki kakao
    3 lyżki kwaśnej śmietany
    90 g masła
    dodatkowo:
    8 bananów
    sok z cytryny do pokropienia bananów, żeby nie ciemniały
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Małpia kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na pianę. Na przemian dodawać olej i wode. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać do jajek razem z kakao, wymieszać tylko do połączenia się składników. Prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na foremkę i piec w nagrznym piekarniku w temperaturze 200 stopni 15- 20 minut( najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasto wyjąć i ostudzić.
    2. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Nakryć folią, żeby nie utworzył się kożuch i dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodawać prawie zimny budyń. Ważne jest, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę pokojową, inaczej krem może się zwarzyć.
    3. Banany przekroić na pół i pokropić sokiem z cytryny. Położyć na cieście, a następnie przykryć kremem budyniowym. Wyrównać i wstawić do lodówki.
    4. Przygotować glazurę: żelatynę namoczyć niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia. Do rondelka wsypać cukier, kakao. Dodać śmietanę i masło. Wszystko zagotować. Dodać żelatynę i wymieszac. Wylać na krem i wyrównać łopatką. Ponownie wstawić do zimnego. Ciasto musi trochę się przegryźć i każdego dnia jest coraz smaczniejsze.

Porady

Biszkopt można nasączyć odrobiną rumu, jeśli ciasto jest tylko dla dorosłych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować