Kostka mascarpone

4.5 (185 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Delikatne, pyszne i proste ciasto smakiem przypominające mleczną kanapkę. Smak przypadnie do gustu zarówno osobom starszym jak i małym dzieciom :)

  • 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto (porcja na 1 blat, należy zrobić 2 porcje na 2 blaty):
    3 jajka
    3 czubate łyżki cukru
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao Nesquik
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    Poncz:
    100 ml przegotowanej zimnej wody
    1 czubata łyżeczka cukru

    Masa mascarpone:
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    250 g mascarpone
    4 czubate łyżki cukru

    Polewa czekoladowa:
    100 g gorzkiej czekolady
    50 ml śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Kostka mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto (porcja na 1 blat, należy zrobić 2 porcje na 2 blaty):
    Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić mikserem, dodać do piany z białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę pszenną i kakao, krótko zmiksować na niskich obrotach. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 30x25 cm, wyrównać. Piec do suchego patyczka ok.15-18 minut w 180°C. Z takiej samej porcji upiec jeszcze jeden blat ciasta.
  • 2. Poncz:
    Wymieszać wodę z cukrem do jego rozpuszczenia. Poncz podzielić na 2 równe porcje. Jedną z nich nasączyć dolną część ciasta. Drugą nasączymy górną część ciasta po nałożeniu go na masę mascarpone.
  • 3. Masa mascarpone:
    Śmietankę ubić z cukrem na sztywną pianę (ok.2-3 minut). Dodać mascarpone, krótko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całą masę wyłożyć na nasączony dolny blat ciasta, wyrównać. Przyłożyć drugą częścią ciasta, nasączyć pozostałym ponczem.
  • 4. Polewa czekoladowa:
    Z czekolady odłamać 8 kostek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Resztę czekolady zalać śmietanką, rozpuścić na parze (nie dopuścić do zagotowania lub zbyt długiego podgrzewania), wymieszać, wylać na wierzch ciasta, cienko rozsmarować, posypać startą czekoladą.
    Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Kakao Krab Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować