Kawa + wiśnie to jedno z lepszych połączeń, a jak doszedł do tego jeszcze krem z ricotty to już w ogóle był obłęd. Jeśli lubicie ciężkie, wilgotne ciasta to musicie koniecznie je zrobić.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto kawowe:
3 jajka
250 g cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
30 g kakao
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
szklanka świeżo zaparzonej wrzącej kawy
na krem:
300 ml śmietanki kremówki
300 g serka ricotta
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
14 podłużnych biszkoptów
1/2 szklanki likieru kawowego
słoiczek dżemu wiśniowego
Kostka kawosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów). Ciasto (będzie dość rzadkie) przelać do foremki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (nie przesuszyć). Wystudzić. Ciasto urośnie z "górką" więc należy ją ściąć i pokruszyć a resztę ciasta przekroić na dwa blaty.
Dolny blat ciasta posmarować połową dżemu.
2.Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. . Wmiksować ricottę a następnie przestudzoną żelatynę. Podzielić krem na 3 części. Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie, posmarować druga częścią masy i przykryć blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą dżemu, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki.
Komentarze