kostka kawosza

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kawa + wiśnie to jedno z lepszych połączeń, a jak doszedł do tego jeszcze krem z ricotty to już w ogóle był obłęd. Jeśli lubicie ciężkie, wilgotne ciasta to musicie koniecznie je zrobić.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm
    Składniki:
    na ciasto kawowe:
    3 jajka
    250 g cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    30 g kakao
    300 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
    szklanka świeżo zaparzonej wrzącej kawy
    na krem:
    300 ml śmietanki kremówki
    300 g serka ricotta
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    dodatkowo:
    14 podłużnych biszkoptów
    1/2 szklanki likieru kawowego
    słoiczek dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kawy

Kostka kawosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów). Ciasto (będzie dość rzadkie) przelać do foremki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (nie przesuszyć). Wystudzić. Ciasto urośnie z "górką" więc należy ją ściąć i pokruszyć a resztę ciasta przekroić na dwa blaty.
    Dolny blat ciasta posmarować połową dżemu.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. . Wmiksować ricottę a następnie przestudzoną żelatynę. Podzielić krem na 3 części. Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie, posmarować druga częścią masy i przykryć blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą dżemu, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Ricotta Sery Wiśnie Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować