Kostka bez pieczenia-ciasto na Dzień Kobiet

4.98 (180 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bez pieczenia, jest proste i szybkie w wykonaniu. Do przygotowania takiego deseru nie potrzeba specjalnych zdolności, także nawet panowie mogą się pokusić o zrobienie tego ciacha dla swoich pań :-) Ciasto wygląda bardzo fajnie po rozkrojeniu, to jest dodatkowy atut, smakuje równie dobrze, i oczywiście równie szybko znika. To propozycja dla dużych i małych, oraz fajna opcja na kinderbale dla dzieci.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24×24 cm

    200 g biszkoptów deserowych
    200 g herbatników
    410 g brzoskwiń z syropu

    Krem:

    500 ml śmietany kremówki 30-36 %
    250 g serka mascarpone
    250 twarogu półtłustego w kostce
    80 cukru kryształu
    16 g cukru wanilinowego
    5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl. wody

    Polewa:

    100 ml śmietany kremówki 30 %
    50 g gorzkiej czekolady
    25 g białej czekolady
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.98 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Kostka bez pieczenia-ciasto na dzień kobiet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Żelatynę na krem zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
    Brzoskwinie odlać z syropu i pokroić w drobną kosteczkę. Syrop odstawić do nasączenia biszkoptów deserowych.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć 2 rzędy biszkoptów deserowych- jeden przy drugim (przed ułożeniem moczyć je w syropie z brzoskwiń ), a między nie powciskać herbatniki, po 3 w rzędzie.
  • Ciasto. 2. Twaróg wrzucić do miski, wsypać cukry i przy użyciu blendera rozdrobnić, na gładką i jednolitą masę.
    Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, oraz twaróg, całość krótko zmiksować i odstawić na bok.
    Żelatynę podgrzać na parze lub włożyć na kilka sekund do mikrofali, żeby była płynna, dodać łyżkę ubitego kremu, szybko wymieszać , następnie całość przelać do kremu i krótko zmiksować, do połączenia.
    Można krem przełożyć do rękawa cukierniczego i zacząć wypełniać szczeliny między herbatnikami do 3/4 wysokości, lub zrobić to małą łyżeczką. Na krem wyłożyć brzoskwinie.
  • Ciasto. 3. Na brzoskwinie wyłożyć resztę kremu, wyrównać łyżeczką, tworząc “rynienki”.
  • Ciasto. 4. Ciasto zafoliować i wstawić do lodówki, żeby się schłodziło i dobrze ściągnęło.
    Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Do małego rondelka wlać śmietankę, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzać do roztopienia się czekolady. Zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać i odstawić do schodzenia. Gdy polewa zacznie ściągać przelać ją do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto na wierzchu.

Porady

Ciasto najlepsze na drugi dzień,chociaż u mnie smakowaliśmy jeszcze tego samego dnia :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

TORT PAVLOVA NA DZIEŃ KOBIET

To może cię zainteresować