Kostka truskawkowa

  • wyświetlono: 1726 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Biszkopt z dodatkiem oleju nie jest suchy, wyjątkowo smaczny, a dwa kremy śmietankowy i truskawkowy, plus galaretka z truskawkami robią wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach ciast sezonu letniego. Ostatnio szaleje z truskawkami, ale to tylko dlatego, że trafiłam na super smaczne u mojej ulubionej sprzedawczyni z warzywniaka na kółkach . Truskawki po umyciu znikają z pod ręki, są tak smaczne, że wcinamy gołe bez niczego, miałam już wcześniej zaplanowane to ciacho gdzieś w głowie, kupiłam raz truskawki i zniknęły w locie ptaka tak, więc w tym tyg. kupiłam większą ilość i udało mi się stworzyć bardzo smaczne ciacho.

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25×36 cm

Biszkopt:

8 jajek L
szczypta soli
pół szkl.oleju
1 szkl.mąki pszennej tortowej
1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
1/3 szkl.kakao
1 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem truskawkowy:

330 ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
frużelina truskawkowa ( 250 g truskawek, 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody)

Krem śmietankowy:

330 ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
2, 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. zimnej wody
cukier puder do smaku

Galaretka:

ok. 500 g truskawek
3 galaretki na 5 szkl. wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Kostka truskawkowa

  • Ciasto.1. Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem.
    Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp.170 C.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
    Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Truskawki zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
    Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz tężejącą frużelinę truskawkową, całość zmiksować tylko do połączenia i wyłożyć na spód przepołowionego biszkoptu. Rozsmarować po całości i wyrównać. Wstawić do lodówki.
    Truskawki umyć i obrać z szypułek, każdą truskawkę przekroić na pół i ułożyć na kremie.
  • Ciasto.2. Galaretki rozpuścić w 5 szkl. wrzątku, odstawić do przestygnięcia, tężejące galaretki wylać na truskawki i wstawić do lodówki.
    Gdy galaretka dobrze ściągnie, można przygotować krem śmietankowy. Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji ( do płynnej żelatyny dać łyżkę kremu i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do kremu i krótko zmiksować do połączenia). Gotowy krem wyłożyć na galaretkę z truskawkami, równo rozsmarować, przyłożyć drugi blat biszkoptu, delikatnie dognieść wierzch i wstawić do lodówki.
    Przepis na moją ulubioną polewę, która się nie kruszy i nie łamie znajdziesz tu => klik. Przygotuj ją z podwójnej porcji. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Biszkopt można przesmarować frużeliną truskawkową przed nałożeniem kremu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latosłodkie życiegalaretkaTruskawkibiszkoptsłodkościkrem truskawkowykrem śmietankowykuchnia polskaciasto imprezoweciasto sezonoweciasto przekładanekostka truskawkowafruzelina truskawkowa

Komentarze

Podobne przepisy

kostka górska

Dodane przez: justgirl1987

Kostka górska

Uwielbiam to ciacho. Oryginalna...

Kostka BANKIETOWA

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kostka BANKIETOWA

Bardzo smaczne ciasto, które ma...

kostka śmietankowa

Dodane przez: izaa_a

śmietankowa kostka

...śmietankowa kostka to bardzo...

Kostka alpejska

Dodane przez: LenaGotuje

Kostka alpejska

Ciasto na biszkopcie kakaowym,...

Kostka kawowa

Dodane przez: dragonik7

Kostka kawowa

O tym, że jestem wielbicielką kawy...

Leśna kostka

Dodane przez: joanna1974

Leśna kostka

Leśna kostka zachwyca nie tylko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE