Kostka truskawkowa

4.5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Biszkopt z dodatkiem oleju nie jest suchy, wyjątkowo smaczny, a dwa kremy śmietankowy i truskawkowy, plus galaretka z truskawkami robią wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach ciast sezonu letniego. Ostatnio szaleje z truskawkami, ale to tylko dlatego, że trafiłam na super smaczne u mojej ulubionej sprzedawczyni z warzywniaka na kółkach . Truskawki po umyciu znikają z pod ręki, są tak smaczne, że wcinamy gołe bez niczego, miałam już wcześniej zaplanowane to ciacho gdzieś w głowie, kupiłam raz truskawki i zniknęły w locie ptaka tak, więc w tym tyg. kupiłam większą ilość i udało mi się stworzyć bardzo smaczne ciacho.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Biszkopt:

    8 jajek L
    szczypta soli
    pół szkl.oleju
    1 szkl.mąki pszennej tortowej
    1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl.kakao
    1 szkl.cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem truskawkowy:

    330 ml śmietany kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    frużelina truskawkowa ( 250 g truskawek, 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody)

    Krem śmietankowy:

    330 ml śmietany kremówki 30 %
    250 g serka mascarpone
    2, 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. zimnej wody
    cukier puder do smaku

    Galaretka:

    ok. 500 g truskawek
    3 galaretki na 5 szkl. wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Kostka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem.
    Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp.170 C.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
    Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Truskawki zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
    Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz tężejącą frużelinę truskawkową, całość zmiksować tylko do połączenia i wyłożyć na spód przepołowionego biszkoptu. Rozsmarować po całości i wyrównać. Wstawić do lodówki.
    Truskawki umyć i obrać z szypułek, każdą truskawkę przekroić na pół i ułożyć na kremie.
  • Ciasto. 2. Galaretki rozpuścić w 5 szkl. wrzątku, odstawić do przestygnięcia, tężejące galaretki wylać na truskawki i wstawić do lodówki.
    Gdy galaretka dobrze ściągnie, można przygotować krem śmietankowy. Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji ( do płynnej żelatyny dać łyżkę kremu i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do kremu i krótko zmiksować do połączenia). Gotowy krem wyłożyć na galaretkę z truskawkami, równo rozsmarować, przyłożyć drugi blat biszkoptu, delikatnie dognieść wierzch i wstawić do lodówki.
    Przepis na moją ulubioną polewę, która się nie kruszy i nie łamie znajdziesz tu => klik. Przygotuj ją z podwójnej porcji. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Biszkopt można przesmarować frużeliną truskawkową przed nałożeniem kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować